Francis Het Kempisch Heideschaap

|

Een paar weken geleden werden er twee enorme dozen bezorgd. En wat zou daar inzitten? Uiteraard, WOL! Ik heb een aantal vachten gekregen van een kennis met hobby schapen. De wol had nog geen bestemming en ik ben ontzettend blij om er mee te gaan werken. De vachten zijn van schapen die het goed hebben en dat is uiteraard belangrijk. Daarnaast is de kwaliteit erg goed, er zijn geen stro’tjes te vinden!

Sorteren

Een van de eerste stappen is het sorteren. Ik heb alles in de tuin uitgelegd en de korte stukken eruit gehaald. Dat zijn meestal de stukken van de buik. Gezien de grote hoeveelheid, heb ik alleen de delen gehouden met de mooie lange lokken. De korte stukken gaan deels gebruikt worden als vulmateriaal. Een ander deel heb ik weggegeven aan iemand die een biologische moestuin heeft, ter bescherming van de plantjes.

Onderstaande afbeelding toont één van de rugdelen van de vacht. Door die kleine krulletjes kun je zien dat er aardig wat krimp in de wol zit.

Kempisch Heideschaap

Het Kempisch Heideschaap is een oud Brabants en hoornloos schaap. In 1967 waren er nog maar enkele tientallen dieren, maar inmiddels zijn er weer duizenden op de Brabantse heide te vinden. Ze zorgen voor het onderhouden en verbeteren van het natuurgebied. De herintroductie van het Kempisch Heideschaap is een groot succes geworden. (Schapen in de weiden van de lage landen. Jan Smit, 2022)

De heideschapen zijn in de 19e eeuw, ter verbetering van de wolkwaliteit, gekruist zijn met de Spaanse Merino schapen. Rond die tijd was wol een belangrijk product voor de Brabantse schapenhouders. Door het ras te kruisen met de Spaanse Merino werd het de wol zachter en meer geschikt voor gebruik in kledingstukken.

Hier is duidelijk de hoeveelheid aan krimp te zien, vanwege de ‘zigzag’.

Spinnen

Gezien de goede kwaliteit van de vacht, heb ik besloten om de wol niet te kaarden en om direct uit de vacht te spinnen. Ik vind het niet zo erg als er hier en daar een kleine oneffenheid in de draad zit. Door het twijnen valt een eventueel dikker stuk soms vanzelf weg tegenover de andere draad. Wat ik wel belangrijk vind, is de hoeveelheid twist. Het mag absoluut niet te veel zijn, omdat heideschapen lange lokken hebben en bij te veel aan twist kan de draad op touw kan gaan lijken.

Zie hier het eerste resultaat! Voor de volgende keer mag er toch meer twist in, dit was iets te voorzichtig. Desondanks heeft de streng een goede veerkracht. Het motiveert zeker om verder te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *