Niet alle delen van een schapenvacht zijn geschikt om te spinnen. De wol van de buik is vaak korter, wat het spinnen minder prettig maakt. Bovendien zie je dat terug in de draad: kortere vezels hebben minder oppervlak om zich met elkaar te verbinden. Wol met gemiddelde tot lange vezels spint niet alleen makkelijker, het resultaat is ook mooier én vaak zachter.
Persoonlijk ben ik geen fan van kaarden. Met de hand is het veel werk, en bij gebruik van de kaardmolen blijven er vezels achter op de kleine trommel die ik prima had kunnen spinnen. Dit zie ik vooral bij heideschapen, met hun kortere ondervacht en langere dekharen.
Ik begin altijd met het beoordelen van de wol. Ik let op korte stukjes, eventuele tweede scheer of kleine klitten. Als de vezels niet geschikt zijn om te spinnen, leg ik dat deel opzij en pak ik het volgende. Op deze manier vind ik kaarden overbodig en spin ik direct uit de vacht – zowel gewassen als ongewassen.
Of je nu wel of niet kaardt, er blijven altijd delen van de vacht over. Zonde om weg te gooien!
Hier een paar ideeën wat je ermee kunt doen:
Vulmateriaal
Eens in de zoveel tijd heb ik zin om een Gnome te maken. De patronen van Imagined Landscapes zijn geweldig – ze zijn perfect voor eigen spinsels. Gnomes van zelfgesponnen wol lijken net wat meer karakter te hebben. Bovendien is het een uitstekend excuus om te spelen met kleur. Niets hoeft perfect te zijn; het draait om de creativiteit die je toevoegt met je materiaalkeuze (en ik geef ze ook vaak accessoires, maar ik dwaal af).


Moestuin
Wol kun je prima gebruiken als mulch in de (moes)tuin. Zeer vervuilde stukken – vaak van het achterste van het schaap – gebruik ik niet om te spinnen. Ook wol van de buik is meestal niet bruikbaar, net als vervilte delen. Maar dat betekent niet dat het afval is.
Wol als mulch heeft verrassend veel voordelen: het houdt vocht vast, onderdrukt onkruid en breekt langzaam af, waarbij het voedingsstoffen aan de bodem toevoegt. Ideaal voor rond planten of tussen de rijen in de moestuin.
Ik ken iemand met een eigen moestuin en zie daar het resultaat: minder uitdroging, minder onkruid, en een mooie manier om restwol toch nuttig in te zetten.

Vandaag, eind mei, kreeg ik een berichtje: het extra laagje wol heeft ervoor gezorgd dat deze aardappelen opvallend snel gegroeid zijn. Ze zijn nu al oogstklaar – hoe leuk is dat?!
Wol werkt als een natuurlijke isolatielaag. Het beschermt de grond tegen hitte én kou, en helpt om vocht vast te houden. Daardoor drogen planten minder snel uit, wat vooral in droge periodes een groot voordeel is. Een simpele toepassing met verrassend veel effect!
Overige toepassingen
- Isolatiemateriaal: Wol heeft uitstekende isolerende eigenschappen en kan gebruikt worden voor het isoleren van schuren, kassen of zelfs binnenmuren.
- Compost toevoegen: Je kunt wol langzaam laten verteren in je composthoop. Het bevat stikstof en kan bijdragen aan een gezonde bodem.
- Dierenverblijven: Leg wol in de nesten van kippen of andere dieren om warmte en comfort te bieden.
- Geurwering: Ongewassen wol kan door zijn natuurlijke vetten (lanoline) helpen bij het weren van bepaalde insecten of zelfs het maskeren van geuren in bijvoorbeeld een hondenmand.
- Kunst en decoratie: Gebruik het voor vilten decoraties, wandtapijten, of zelfs unieke kussens en zitzakken.
- Geluiddemping: Wol absorbeert geluid en kan gebruikt worden in akoestische panelen voor een betere akoestiek in een ruimte.
Leave a Reply